Wanneer je erachter komt dat vogels houden en kweken een erg leuke hobby is en je daar ook mee verder wil, dan is het raadzaam om je te bezinnen op welke vogels je wilt gaan houden. Je begrijpt wel dat onze vogelvereniging en de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (waar wij een onderdeel van zijn) geen vereniging is voor liefhebbers van alle soorten vogels. De liefhebbers van onze vereniging en daarbij alle andere verenigingen die aangesloten zijn bij de NBVV houden voornamelijk tropische vogels en Europese cultuurvogels. Je moet dan denken aan papegaaien, parkieten, dwergpapegaaien, kanaries, vrucht- en insectenetende vogels, kleine tropische vogels, tropische duifjes en kwartels.
Voor eenden en hoenderachtigen kun je beter bij Aviornis terecht. Deze soorten vallen buiten het doelgebied van onze vereniging.
Vogelliefhebbers
Binnen onze vereniging hebben we kortweg 2 soorten vogelliefhebbers. De eerste groep heeft een volière waarin een bepaalde sortering aan vogels wordt gehouden. De verschillende soorten zitten het hele jaar door bij elkaar en in het broedseizoen worden nestkastjes opgehangen. De liefhebber wacht rustig af wat het resultaat is van de kweek en kijkt daarna welke vogels hij houd en welke hij verkoopt. Het houden van meerdere soorten in een voliere noemen we een gezelschapsvoliere. De tweede groep kweekt hooguit met een paar soorten of met vogels uit dezelfde hoofdgroep. Ze kijken gericht naar de conditie en kwaliteit van de vogel alvorens ze worden ingezet voor de kweek. De vogels worden ook goed geobserveerd eer men ze inzet voor de kweek. Door te kweken met bepaalde soorten of kleuren bouwt deze liefhebber een specialisme op in deze soort. Er wordt ook veel meer gekweekt in kleinere kweekkooien of vluchten om zodoende goed na te gaan van welke ouders de jonge vogels zijn.
Allebei de groepen zijn echte vogelliefhebbers die hun hobby serieus nemen. Ook kunnen allebei de liefhebbers hun jonge vogels ringen en meedoen met de tentoonstelling. Ze kunnen ook allebei bij de vereniging terecht met hun vragen en ervaringen. Het is belangrijk voor jezelf om te bedenken hoe je de hobby wilt gaan aanpakken.
Als je het niet zeker weet kun je altijd met een paar makkelijke soorten beginnen om je later te specialiseren in een soort wat echt jouw interesse heeft.
Welke soorten?
Het voert te ver om alle soorten te bespreken, maar de onderstaande links kunnen je wegwijs maken in deze mooie hobby. We maken onderscheid in een aantal groepen, waar je dan ook weer verschillende soorten hebt. volg de link om meer over deze groep vogels te weten te komen.
5. kleine tropische vogels
6. vrucht en insectetende vogels
8. kwartels en hoenderachtigen
Welke soorten kan ik bij elkaar houden?
Het antwoord op deze vraag is lastig in een paar zinnen te beantwoorden. Wel kunnen we kort wat tips geven waar je op moet letten.
- Het houden en kweken van parkieten en papegaaien is een tak apart. Ze moeten veelal paarsgewijs gehuisvest worden en kunnen niet zo best samen met de soorten uit groep 4 t/m 7. Natuurlijk zijn er uitzonderingen zoals de grasparkiet, de bourkeparkiet en enkele andere neophemasoorten.
- Kies nooit soorten uit dezelfde geslacht of familie, want ze bastaarderen snel.
- Doe zoziezo niet teveel soorten bij elkaar in een voliere. De minst dominante vogels zullen lastig tot voortplanting komen.
voor overige tips bij aanschaf van vogels kijk op: vogels aanschaffen!
Ik wil vogels voor een onverwarmde gezelschapsvoliere !
Ik wil vogels gaan houden die 's winters naar binnen moeten kunnen!
Voor nuttige tips en meer informatie kun je de kwekersadvertenties raadplegen!